9 hersketeknikker du må være på vakt for

arbeidsmiljø hersketeknikker lederskap psykososialt arbeidsmiljø Oct 17, 2024
hersketeknikker

Hersketeknikker og manipulasjon blir brukt hvor enn du er, enten du merker det eller ikke.

 

Fra små, harmløse kommentarer, til strategisk og ødeleggende adferd. Selv om alle manipulerer litt for å få viljen sin iblant, er det noen som bruker dette bevisst for å oppnå makt og kontroll over andre. Disse menneskene har ofte psykopatiske eller narsissistiske trekk, og de er eksperter på å styre deg uten at du merker det.

En narsissist eller en psykopat kan virke som en drømmeperson – sjarmerende, karismatisk og omsorgsfull. Men det er her du må være på vakt! Dette er ofte en del av et kynisk spill. De smigrer deg, speiler dine verdier og interesser, og bygger med dette et bånd som føles ekte – og ofte helt unikt.

 

Alt dette er en nøye planlagt taktikk for å vinne din tillit og senere kontrollere deg.

 

9 hersketeknikker du bør passe deg for

Smiger og sjarm: Psykopater er mestre i å smigre og få deg til å føle deg spesiell. De gir deg komplimenter som virker ekte, men alt er nøye planlagt for å binde deg til dem. Når de først har vunnet din tillit, begynner den virkelige manipulasjonen.

Ordsalat: Når du konfronterer dem med noe du synes er vanskelig eller ubehagelig, svarer de på en måte som er så vag og forvirrende at du mister tråden. De vrir og vender på samtalen slik at du til slutt ikke husker hva du opprinnelig ville ta opp.

Bagatellisering: De får deg til å tvile på dine egne følelser. Hvis du konfronterer dem med dårlig oppførsel, vil de bagatellisere det og få deg til å føle at du overreagerer. "Alle gjør jo det" eller "Det var ikke så farlig", er typiske utsagn de bruker for å få deg til å tvile på deg selv.

Løgn: Psykopater lyver konstant. Ikke bare om store ting, men om små detaljer som virker unødvendige å lyve om. Du kan aldri være sikker på om det de sier er sant, selv når det virker oppriktig. Løgnen er deres beste verktøy for å kontrollere virkeligheten.

Skyldlegging: De tar aldri ansvar for noe de har gjort galt. Uansett hva som skjer, er det alltid noen andre sin feil – ofte din. Når noe går galt i et forhold, på jobben eller i en annen sammenheng, vil de alltid finne en måte å legge skylden på deg eller andre.

Gaslighting (tåkelegging): Dette er en kraftfull hersketeknikk der de får deg til å tvile på din egen virkelighetsoppfatning. De nekter for ting de har sagt eller gjort, eller hevder at du har gjort eller sagt ting du vet du ikke har gjort. Over tid kan dette skape en følelse av kaos og usikkerhet, og du begynner å lure på om det er du som er "gal".

Rasjonalisering: De vil gi logiske forklaringer på irrasjonell oppførsel for å få deg til å tvile på hvorfor du i det hele tatt tok det opp. "Alle gjør det i slike situasjoner", eller "Du skal være glad jeg ikke gjorde noe verre!" De vil alltid bruke de verste eksemplene for å få seg selv til å virke bedre.

Offerrolle: Når de blir konfrontert eller føler at de mister kontrollen, vil de raskt spille offeret. "Åh, stakkars meg", sier de, og skaper en situasjon der du føler skyld eller dårlig samvittighet for å ha tatt opp noe. Plutselig er det du som føler du har gjort noe galt, selv om det var de som tråkket over grensen – igjen.

Vende følelsene dine mot deg: Når du prøver å diskutere noe viktig, skifter de fokus til noe de vet vil trigge deg følelsesmessig. De kan nevne noe om utseendet ditt, personligheten din, eller andre ting du er sensitiv på, slik at du mister fokuset på saken du egentlig ville ta opp.

 

 

La oss si at du spør om å få diskutere noe du ønsker kunne forbedres mellom dere:

Du: «Hei, kunne vi ha snakket om det du sa til meg som ikke føltes så bra?»

Han/hun: «Hvorfor skal du alltid ta opp fortiden? Du lever for å grave i det vonde, du!»

Du: «Åh, beklager, jeg mente det ikke slik, men dette skjedde jo for bare noen timer siden».

Han/hun: «Dette skjer alltid med deg! Henger deg opp i bagateller! Jeg mente jo ingenting med det. Du bryr deg bare om deg selv! Har du ikke tenkt på hvordan JEG følte meg i den situasjonen?»

Han/hun: *Fortsetter med alle triksene i boken, inkludert gaslighting, manipulasjon og den berømte ordsalaten – helt til du ikke orker å kjempe mer*

Ja, jeg vet at dette virker BARE tungt. MEN! Bevissthet er alltid første steg til endring. Vet du hva som kjennetegner en psykopat og hvordan de hersker, er det mye lettere å holde seg unna dem, samt vite hvordan du skal takle det når du først sitter i saksa.  

 

Hva kan du gjøre for å unngå psykopater og narsissister? 

Disse teknikkene er vanskelige å oppdage – spesielt i begynnelsen, når alt virker rosenrødt. Men jo mer du vet, desto lettere blir det å kjenne igjen mønstrene. Når du først blir bevisst på hersketeknikkene, kan du begynne å beskytte deg selv.

 

Å være klar over disse teknikkene er første steg mot å stå imot manipulasjonen.

 

Hvis du kjenner igjen noen av disse tegnene, er det viktig å begynne å sette grenser. Psykopater og narsissister mister makt når du ikke lenger lar deg manipulere. Det kan være tøft, men du har rett til å ta kontroll over ditt eget liv.

 

Trenger du råd i forhold til en psykopat eller narsissist?

Hvis dette treffer deg og du vil lære mer om hvordan du kan beskytte deg mot disse teknikkene, kan jeg dele flere konkrete råd for å håndtere slike personer. Du er ikke alene, og det finnes måter å bryte fri fra disse destruktive mønstrene. 

 

Jeg er for å hjelpe!

Du kan kontakte meg på [email protected].

 

Lykke til,
Kristine

 

           

Kristine hjelper deg og din virksomhet med å bygge sterke team og utvikle ledere som er trygge i rollen sin, slik at dere sammen kan øke samholdet og produktiviteten. Ønsker du og din arbeidsplass hjelp av Kristine, så finner du kontaktopplysningene hennes her.

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York og ved London Business School.