Å endre en vane er vanskelig av to grunner
Mar 23, 2023Å endre en vane er ikke så enkelt som du tror – men heller ikke så vanskelig!
For å endre en vane, må du først endre identiteten din.
Å endre en vane er så mye mer enn å bytte ut en dårlig vane med en god en…
Grunnen til at vi tar de valgene vi tar, er mye dypere enn man skulle tro. Alle valg vi tar er et speil på hvem vi er, hvem vi vil være og hvem andre tror at vi er.
Til og med de valgene vi ikke tar, er valg…
«Jeg bestemmer meg senere… Kanskje i morgen. Kanskje neste uke». Å utsette bestemmelsen av et valg, er å ikke akseptere muligheten som lå foran deg.
Jo lengre du tillater deg selv å utsette et valg, jo mer viser du overfor deg selv og andre at den tingen ikke betyr like mye for deg. Hvis noe var veldig viktig for deg, hadde du ikke nølt med å ta et valg.
Det er lett å tro at det å endre en vane kun handler om selvdisiplin, men det aller viktigste for å klare å endre en vane – og i det hele tatt klare å holde på den vanen – er å komme i dypere kontakt med den identiteten du ønsker å tre inn i.
Vaner som styrker den identiteten du jobber så hardt for å opprettholde, er vaner som kommer av seg selv. Du dytter lett andre ting til side for å være sikker på å opprettholde slike vaner.
Grunnen til at det er så enkelt og veeeldig behagelig å holde på dårlige vaner – og samtidig så vanskelig og veeeldig tungt å holde på gode vaner – er fordi vi ikke har en dyp nok forståelse for hvordan vaner former oss som mennesker.
Å endre en vane er vanskelig av to grunner:
- Vi prøver å endre feil ting.
- Vi prøver å endre en vane på feil måte.
Videre er det tre lag med adferdsendringer:
- endring i utfallet
- endring i prosessen
- endring i identiteten…
Når vi prøver å endre et utfall, prøver vi å f.eks å bli sunnere eller tynnere.
Når vi prøver å endre prosessen, prøver vi å endre måten vi gjør ting på. Vi går oftere på trening. Spiser mer frukt og grønt. Får flere timer med søvn pr. natt…
Når vi prøver å endre identiteten, prøver vi å endre det vi tror på om oss selv og verden rundt oss.
De fleste trår feil her… De starter med utfallet, hopper rett inn i prosessen, men glemmer det viktigste; identiteten.
ALLTID start på identitetsnivå når du ønsker å endre en vane!
Identitet —> Prosess —> Utfall
Spør deg selv:
- «Hvem vil jeg være i et drømmescenario?»
Se ser du for deg at du lever i denne nye verden med denne nye identiteten… Spør videre:
- «Hva gjør en person som lever som dette?»
- «Hva tror jeg om meg selv?»
- «Hvordan ser en vanlig dag ut for meg etter endret identitet»?
- «Hvordan ser det ut rundt meg?»
- «Hvem ser jeg?»
- «Hvordan bærer jeg meg selv?»
- «Hvordan snakker jeg?»
- «Hva tror andre om meg?»
- «Hvordan ville jeg beskrevet personligheten min til andre?»
Se for deg at målet ditt er å bli en sunnere person, slik at du kan være mer fokusert, energisk og sterk på jobb.
Da må du allerede NÅ begynne å tenke som en sunn person. Ikke som en usunn person som prøver å bli sunn. Du ER sunn, fordi du fra i dag av tar valg som beviser at du er sunn.
Videre, se for deg to personer…
Begge blir spurt om de vil ha en sjokoladekjeks.
Person nr 1 sier:
«Mmmm, nei takk, jeg prøver å holde meg unna søtsaker i ukedagene. Må passe linjene». Dette høres ut som en person som ikke har veldig sterke begrensninger. Det høres ut som en usunn person som prøver å tidvis være sunn.
Person nr 2 sier:
«Nei takk, jeg spiser kun søtsaker i helgene eller ved spesielle anledninger». Dette høres ut som en sunn person som tillater seg å spise usunt ved kontrollerte forhold.
Måten du tenker på om deg selv, og måten du svarer på rundt en vane, har mye å si for om du klarer å stå støtt eller ikke når du skal ta et valg.
Du må tenke på deg selv som en sunn person. Altså, du må identifisere deg selv med en som er sunn. Og hvordan klarer du det? Du må finne verdien i å være sunn. Er det ikke attraktivt nok for deg å være «en sunn person» vil det heller ikke friste deg å både skape og holde på vaner som vil få deg dit.
NB! Nå har jeg brukt det å være sunn som et eksempel. Metodikken er selvfølgelig helt lik uansett hvilken vane du vil endre – om du vil bli mer produktiv, om du vil bli en bedre lytter, eller hvilke som helst andre typer vaner.
Bak alle systemendringer ligger en identitetsendring først.
Vi kan jo bruke meg selv som et eksempel. Jeg ser på meg selv som en veldig ryddig person. Ikke bare fordi det skal se bra ut fra utsiden (for de som kommer på besøk), men mest fordi det gir meg en indre ro å ha det rent og ryddig rundt meg.
Jeg identifiserer meg som en person som er ryddig. Er det plutselig ikke rent og ryddig hjemme hos meg, så tærer det på identiteten min – til en viss grad. Jeg finner stolthet i det å ha det fint hjemme.
Slutter jeg å holde på de gode vanene som skaper dette ryddige hjemmet, skaper det ikke bare et rotete hjem, men en svekket identitet og stolthet. (Viktig, viktig! Take notes!)
DERFOR er det veldig lett for meg å ha gode vaner som hjelper meg å opprettholde den identiteten.
Det gir meg mye å holde på de gode vanene, selv om de noen ganger føles som skikkelige tiltak. Gevinsten er så mye større enn prosessen, og da vinner de gode vanene gang på gang.
Det er så viktig for meg å ha rene gulv at jeg, på travle dager, tar frem støvsugeren mens jeg venter på at tevannet mitt skal koke før frokost. Det er en så "liten" vane, som tar så liten tid. Samtidig som den utgjør så stor forskjell for meg. Det jeg vil få frem er at om du virkelig vil, så får du det gjort.
Det handler alltid om gevinsten bak vanen/handlingen
Jo mer jeg praktiserer vaner som gjør hjemmet mitt rent, jo mer forsterker jeg identiteten knyttet til å være en ryddig person. Uansett hvordan DIN identitet er, tror du på den fordi du dag inn og dag ut beviser for deg selv (ved hjelp av ulike vaner) at det er sånn du er og sånn du lever.
Det er veldig vanskelig å endre og holde på gode vaner hvis du ikke endrer de underliggende prinsippene som førte til dine tidligere dårlige(re) vaner. En adferd som kjemper mot identiteten din vil aldri kunne vare lenge. Kanskje i noen uker, mens motivasjonen er på topp. Etter det vil det bli en for stor indre kamp.
Ditt ytre er nødt til å samsvare med ditt indre
Alt du gjør og alle valg du tar er et bevis på identiteten din. Gode vaner er jo bra å ha, sant? Hvem vet vel ikke det!? MEN! Om de kommer i konflikt med den du er, vil de ikke vare.
Så jeg sier det igjen: DU MÅ FØRST ENDRE IDENTITET!
Men husk! En ny identitet krever nye bevis. Du kan ikke bare si «Jeg er en sunn person». og forvente å være sunn. Du må ta valg og handle som en sunn person ville gjort. Hvert valg forsterker eller svekker din nye identitet.
Hvordan endrer jeg identitet, tenker du kanskje?
Jo, da må du endre historien om deg selv. Du må skape en ny sannhet…
En aldri så liten øvelse
En veldig fin og enkel øvelse for å komme bedre i kontakt med både ønsket identitet og bedre vaner, er «trappen», som jeg liker å kalle den, eller «Logiske nivåer for underbevisstheten», som Robert Dilts faktisk kalte den.
Den inneholder 7 ulike nivåer:
Omgivelser – Når og hvor vil du gjøre det?
Handlinger – Hva vil du gjøre?
Ytre ressurser og ferdigheter – Hvordan vil du gjøre det? Hva har du allerede som kan hjelpe deg å gjøre det?
Ytre ressurser og ferdigheter – Personlige egenskaper. Erfaringer, utdanning, jobb, etc.
Verdier – Hva er viktig, og hvorfor?
Identitet – Hvem er du etter identitetsendringen? Hvilken rolle har du? Hvordan ser du på deg selv? Hvordan ser andre på deg?
Visjon – Hva er din drøm? Noe som er større enn deg selv? Hvorfor er dette viktig på et større plan? Hvordan kan dette påvirke andre positivt?
Denne øvelsen får deg til å dykke litt dypere inn i grunnen til at du nå skal skape de nye vanene. Har du god nok grunn til å skape en ny vane, er det en lek å holde på den.
LYKKE TIL!!!
HILSEN KRISTINE
Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York. Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.com, og nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet. |