Årets julehilsen – med en oppsummering av året 2024 for oss i Einang Safety
Dec 19, 2024Nå er det jul igjen, og da er det tid for å gi alle dere leserne våre en varm julehilsen – og et innblikk i det som har skjedd hos oss i året som har gått. Så her kommer den altså – årets varme julehilsen til deg og dine, sammen med beretninger om blant annet kunstig intelligens, Riga, ny bokutgivelse, stamcellebehandling, reinsdyr og mye mer.
I 2016 ble Einang Safety stiftet. Vi begynte driften i 2017, så når vi nå runder 2025 har vi holdt på i åtte år. Det har vært en fantastisk reise, og 2024 har ikke vært mindre spennende enn de foregående årene. Årets julehilsen blir derfor viet til de store begivenhetene.
Et selskap består ikke bare av en logo og et navn. Det består i aller høyeste grad av de menneskene som jobber der. Menneskene er organisasjonen, og vi er en familiebedrift. Derfor inneholder julehilsenen også de viktige personlige begivenhetene.
Nytt kontor – på selveste Smelteverket i Odda
Et av årets største høydepunkter var å få overlevert nøklene til det nye kontoret vi har kjøpt på Smelteverket. Midt i Odda sentrum, og kun noen få skritt fra gågaten, holder vi nå hus. Vi har både kontorer og undervisningslokale; sistnevnte kan også benyttes til møter, seminarer, øvelser og andre formål. Vi bruker ikke kurslokalet hver dag, så vi leier det også ut.
Du kan lese mer om kontoret vårt og se bilder av det her: De nye lokalene våre.
Du er hjertelig velkommen innom, hvis du er i nabolaget. Adressen er Smelteverket 101 (på gateplan, vendt mot gågaten).
Reiser – inkludert reinsdyr og Riga
En god del av virksomheten vår krever at vi reiser, og selv om korona og miljøbevissthet har redusert reisemengden vår, er vi fremdeles på farten titt og ofte. Bare ikke så ofte som før.
Mye kan gjøres fra dataen, som møter, kurs og seminarer. Noen ganger er det likevel nødvendig å reise, å treffes fysisk.
En viktig grunn til at noen møter må gjennomføres fysisk, er å sikre god kontaktetablering i begynnelsen av et prosjekt. Hvis du gjennomfører det første møtet fysisk, så blir de påfølgende Teams-møtene mye lettere, for da kjenner du de andre deltagerne bedre. Dette var da også tilfellet i februar, da vi skulle bistå brann- og redningsvesenet i Karlsøy kommune med å utarbeide risiko- og sårbarhetsanalyse, forebyggendeanalyse og beredskapsanalyse, samt branndokument. Det var mørkt, høye brøytekanter, og en varm velkomst. På tilbaketuren måtte bilen stanses i veikanten, for noen meter unna sto et reinsdyr og fulgte interessert med på trafikken. Da måtte det fotograferes (du ser det øverst til venstre i bildet over).
Og dette kan vi skrive under på: Karlsøy kommune er fantastisk flott! Det er for øvrig den nordligste av alle kommunene i Troms fylke. Et øyrike ut mot Norskehavet.
I 2024 har vi også også vært så heldige å få besøke Flekkefjord, Kristiansand, Porsgrunn, Geilo, Hol, Oslo, Fagernes, Fitjar, Masfjorden, Gulen og flere andre flotte steder i vårt langstrakte land.
En utenlandstur har det også blitt, i forbindelse med studier: I august reiste Paul til Riga i Latvia, for å delta på et to-ukers intensivt studie i sikkerhetsledelse på Turiba University. Det er del av masterstudiet i beredskap og kriseledelse, som han holder på med. Paul skrev leserbrev fra Riga på LinkedIn hver av dagene han var der, som han oppsummerte i et avsluttende LinkedIn-innlegg: Avreisebrev fra Riga (snufs).
På bakgrunn av en av mange interessante forelesninger under studiet, skrev Paul også en artikkel om noe av det vi kan forvente av fremtiden innen AI. Du kan lese den her: Jeg har fått se inn i krystallkulen
Paul tester en lokal politi-moped under ekskursjon til politimuseet i Riga.
I høst hadde Paul blant annet faget "Endrings- og kriseledelse". Eksamensoppgaven ble relatert til endringer i brann- og redningsvesen som følge av forebyggende- og beredskapsanalyse. Gjennom intervjuer med flere personer innen brann og redning, fikk han vist hvor viktig kunnskap om endringsledelse er i forbindelse med slike endringer. Dette skal vi ta med oss inn i fremtidige analyseprosjekter.
Fremtiden er her – AI, KI, VR, m.m.
Når vi først har nevnt utdanning: Artificial Intelligende (AI), eller Kunstig Intelligens (KI) på norsk, har for lengst overtatt mange oppgaver og funksjoner. Og siden vi først har vært inne på studier, så må vi nevne at vi også har tatt opplæring og kurs innen maskinlæring og KI. Det er utrolig interessant å se hvilke muligheter som åpner seg. Og ikke minst er det viktig å følge med tiden.
PS: Denne artikkelen er ikke skrevet av hverken AI eller KI. Den er skrevet helt på EH (egenhånd).
Fremtiden har også kommet til brannvernopplæring! Nå kan slokkeøvelser gjennomføres ved hjelp av Virtual Reality (VR). Det innebærer at man bruker et "digitalt" slokkeapparat og et par VR-briller for å slokke en virtuell brann – helt uten forurensende skum eller pulver, og helt uten å brenne av brennbare gasser eller væsker. Når du tar på deg VR-brillene, ser du kunstige omgivelser i 3D, inkludert en brann. Du kan velge scenario, alt etter hvor du jobber eller hvilke omgivelser det er aktuelt for deg å slokke en brann i: et rom på et sykehus, en garasje, et lager, en el-sparkesykkel, en buss, et tog, et kjøkken, et hotellrom... ja, nær sagt over alt.
I november gikk vi til anskaffelse av VR-slokkeutstyr, for å kunne tilby slike øvelser. Dersom du/dere ikke har fått gjennomført praktisk slokkeøvelse, så ta kontakt med oss! Vi kommer gjerne til dere for å gjennomføre øvelsen – eller dere kan komme til oss.
Som gammel "brannmann" var Karine i sitt ess når hun kunne prøve hypermoderne VR-slokkeutstyr.
Seminarer – Brannmenn Mot Kreft og EcoOnline
I mai gjennomførte Brannmenn Mot Kreft seminar i Bergen. Alle vi fra Einang Safety deltok. Lille Noah var også med.
Under seminaret holdt Paul foredrag om HMS-kravenes betydning for organisering, bemanning og utrustning av brann- og redningsvesen. Det er nemlig ikke bare kravene i brannlovgivningen som er utslagsgivende for analyseresultatene. HMS-kravene er svært viktige, blant annet for å redusere kreftrisikoen blant ansatte i brann og redning. Paul oppsummerte foredraget sitt i denne artikkelen: Kan HMS-krav endre dimensjoneringen av brann- og redningsvesenet?
I juni var Karine invitert til å holde foredrag på EcoOnline sitt sommerseminar om bærekraft i Tønsberg. Foredraget hadde tittelen "Hvordan god HMS og internkontroll = En bærekraftig og lønnsom arbeidsplass (...med senkede skuldre)". Her en slide fra foredraget, med tre stikkord som fremmer bærekraft og HMS:
Analyser for brann- og redningsvesen, industrivern og andre
Når vi først har nevnt analyser for brann- og redningsvesen, så er det på sin plass å fortsette å snakke om dette emnet. For i 2024 har vi startet eller sluttført arbeidet med analyser for rundt 15 brann- og redningsvesen og en 110-sentral – enten fra bunnen av, eller revisjon av eksisterende analyser.
Flere brann- og redningsvesen har bedt oss om å komme og presentere analysene for (kommune)styret, noe som er bakgrunnen for flere av årets reiser.
Bildet vi la ut på LinkedIn etter turen til Fitjar i november, der vi presenterte analyseresultatene.
I tillegg til analyser for brann- og redningsvesen, har vi også fått ta del i spennende prosesser med utarbeidelse av helhetlig risiko- og sårbarhetsanalyse for kommuner og for industrivern. Selv om mye av metodikken er den samme, er det utrolig interessant å både få jobbe med det overordnede perspektivet i kommunenes helhetlige ROS-analyser, samtidig som vi får dykke ned på detaljnivå hos industrivern.
Beredskapsanalyse er det enda ikke krav om for industrivern, men det ligger inne i høringsutkast til oppdatert industrivernforskrift. Næringslivets sikkerhetsorganisasjon, som fører tilsyn med industrivern, har lagt ut informasjon om beredskapsanalyser på sine nettsider: Beredskapsanalyse – Næringslivets sikkerhetsorganisasjon
Året 2024 har også gitt oss muligheten til å jobbe med risikovurderinger og andre analyser for barnevern, andre kommunale virksomheter og private firmaer, blant annet innen handel- og servicenæringen. Variasjon gir bredde og øker kunnskapsnivået på tvers av bransjer. Dette ser vi definitivt nytten av i møte med både nye bransjer og bransjer vi allerede har jobbet mye med.
Kurs og opplæring
Kurs og opplæring er noe vi trives svært godt med! Det å få dele kunnskap, og det å få bidra til å øke kompetansen hos deltagerne, er utrolig givende. Det er også lærerikt for oss, for vi får kloke spørsmål som til tider utfordrer oss på det vi kan.
Nytt av året er som nevnt kombinasjonen av brannvernopplæring og VR-øvelser på slokking. I år er også første gang vi har holdt kurs innen vold og trusler. Dette er noe det er økt fokus på i det norske arbeidslivet, som vi har skrevet om flere ganger, senest i denne artikkelen: Når vold og trusler på arbeidsplassen blir med hjem.
Visste du at i enkelte yrkesgrupper opplever rundt én av fire arbeidstakere å bli utsatt for vold hvert eneste år? Ja, du leste riktig! 25 % av de ansatte i disse yrkesgruppene opplever å bli utsatt for slag, spark, spytting, lugging, eller andre former for vold i løpet av årets tolv måneder – en dyster statistikk. Dette gjelder blant annet vernepleiere, lærere i grunnskolen, ambulansemedarbeidere, brannfolk og politifolk.
Over til et helt annet kurstema: Kristine har utarbeidet et eget kurs innen teambuilding. Det har lanseringsdato på nyåret, så gled deg! Du kan lese mer om kurset her: Det eneste teambuildingkurset du trenger
Ny utgave av boken "Hjelp, jeg har blitt sjef!"
I 2017 lanserte Karine boken "Hjelp, jeg har blitt sjef!", som vi selger gjennom Einang Safety. Vi skal ikke gå i detaljer om bokens innhold, men la deler av forordet tale for seg:
Teori og praksis er to forskjellige verdener. På papiret klarer vi alle å takle lederrollen, så lenge vi har lærdom og fornuft i bagasjen. Men når det mellommenneskelige spiller inn, har vi alle behov for en aldri så liten timeout for å ta de rette valgene.
Hensikten med boken er ikke å gå i dybden på emnet ledelse. Hensikten er at den skal være en støtte for deg som leder. Den skal være et forenklet oppslagsverk og en inspirasjonskilde i tunge stunder. En slags håndbok du kan sette i hyllen, for så å ta frem igjen når du har behov for input om et tema eller trenger et godt ledersitat å støtte deg til.
Siden 2017 har det kommet en del endringer i blant annet arbeidsmiljøloven og annet relevant regelverk som regulerer ansvaret en leder har. Karine har derfor redigert og oppdatert boken, og hun har lagt til mer nyttig innhold til leserne. 18. august kom boken derfor i ny utgave. Du kan lese mer om boken og eventuelt bestille den her: Boken "Hjelp, jeg har blitt sjef!"
Endelig er den her – HMS-støtten for brann og redning
I 2024 lanserte vi HMS-støtten for brann og redning, og med dét gikk en etterlengtet drøm i oppfyllelse. HMS kan være et "enslig fag". Dét er den unisone tilbakemeldingen fra ledere, HMS-ansvarlige og HMS-medarbeidere i brann- og redningsvesen (og i mange andre bransjer for øvrig). Dette skal HMS-støtten endre på!
For å gi en kort innføring: HMS-støtten for brann og redning er et digitalt nettverk for deg som har et HMS-ansvar eller som jobber med HMS i et brann- og redningsvesen.
HMS-støtten har blitt til gjennom mange års planlegging og grunnarbeid for å bidra til bedre helse, miljø og sikkerhet i landets brann- og redningsvesen. Som vi beskriver det på nettsiden vår:
Vi har grublet og tenkt på hvordan vi kunne bistå og inspirere de av dere som jobber med HMS (eller som har et HMS-ansvar) på best mulig måte.
Diskusjonen rundt et HMS-fellesskap har vi hatt X antall ganger med ulike kunder fra nord til sør.
Og endelig. Endelig har vi funnet den oppskriften som vi tror vil hjelpe den enkelte på best mulig måte.
Fra nettsiden som beskriver HMS-støtten. Her kan du lese mer og eventuelt melde deg inn: HMS-støtten for brann og redning
Deltakerne møtes over dataen en time annenhver tirsdag når de har anledning. Akkurat nå har også HMS-støtten tatt juleferie; og deltakerne i nettverket? ...De treffes ikke mer før vi kan skrive 2025.
"HMS-støtten er fellesskapet som gir deg trygghet, veiledning og inspirasjon ♥"
Deltaker i HMS-støtten fra brann og redning
Smart-studiet på stamcellebehandling
På det private plan har året vært veldig preget av at Karine var så heldig at hun fikk delta i et stamcellestudie ved Haukeland sykehus. Resultater fra studien skulle kunne bidra til å finne ut om mesenkymale stamceller kunne brukes til å reparere skader på nervesystemet ved progressiv MS. Nå kan ikke vi svare for andre i studien enn vår Karine – men for Karine (og familien vår) sin del så har dette vært å få livet i gave på nytt. Det har vært (og er) både fascinerende, rart og veldig "science fiction".
Turene til Haukeland for undersøkelser, innsettinger og oppfølging har gjort at vi har fått stor respekt for forskerne og de andre ansatte som jobber med dette, og som gir håp og "friskhet". Tusen takk ♥
Noah – vår lille øyensten
En julehilsen kan ikke avsluttes uten Noah, vår lille øyensten. Han bringer glede, humor og visdomsord inn i hverdagen vår.
I 2024 ble Noah seks år, så i august troppet han opp på barneskolen til sin første skoledag. Ikke lenge etter startet han på fotballtrening, og vi går jevnlig og svømmer i Folkebadet.
Noah tester ut VR-slokking.
Takk til...
Hverdagen i Einang Safety berikes av alle de fantastiske menneskene vi får møte på vår vei. Vi vil rette en stor takk til alle vi har fått æren av å jobbe med i året som har gått.
Og tusen, tusen takk for tilliten vi har blitt vist ved å få utføre oppdrag for dere. VI gleder oss til å treffe mange av dere igjen i 2025, og vi gleder oss til å treffe – og få jobbe med – nye mennesker!
Alt det vi ikke får nevnt
Vi kunne fortsatt å skrive, nesten i det uendelige. Som du forstår, har det vært et begivenhetsrikt år.
Noe av det vi ikke har fått nevnt er Mandagstipset (se denne videoen fra desember i fjor, med en "blooper" fra ett av mandagstipsene). Vi har heller ikke vært innom hvordan vi legger opp øvelsesdager for virksomheter, for eksempel beredskapsøvelser der de ansatte får presentert realistiske scenarioer som de skal håndtere. Og vi har ikke fått skrytt Kristine opp i skyene for alt det fantastiske innholdet hun lager til nettsiden vår og de sosiale medie-kanalene våre. Takk, Kristine – du er fantastisk! Og så må vi ikke glemme John Øyvind og Gullfjell, som vi har jobbet med i flere år nå – med coaching av ledere.
Jul på kontoret vårt. Du er hjertelig velkommen innom i 2025.
Med ønske om en riktig god jul!
Hilsen
oss i Einang Safety