La meg forenkle Arbeidsmiljøloven
Aug 29, 2024Kort og godt om Arbeidsmiljøloven
Lover, regler og plikter: kanskje ikke så skummelt som du hadde trodd likevel?!
...Lover, regler og plikter kan virke tungt, men de er viktige for å beskytte både deg som leder og dine ansatte.
Å ha kontroll på arbeidsmiljøloven (AML) er en viktig del av ledelsesarbeidet. Jo bedre du kjenner loven, jo tryggere kan du være i jobben din.
Arbeidsmiljøloven er grunnmuren i et godt arbeidsmiljø. Sammen med bedriftens egne rutiner gir den deg verktøyene du trenger for å sørge for at teamet ditt fungerer optimalt.
Hva du må vite som leder
Arbeidsmiljøloven stiller noen minstekrav til hva du som arbeidsgiver må sørge for. Disse kravene er ufravikelige, og det er ditt ansvar å følge dem. Hvis du allerede kjenner til disse kravene og ser dem som en selvfølge, er du på rett vei. Hvis du synes dette er tungt og vanskelig, er det kanskje på tide å ta grep og lære mer.
Kort om arbeidsmiljøloven
Arbeidsmiljøloven regulerer forholdet mellom arbeidstaker og arbeidsgiver. Fun fact: Loven har sine røtter tilbake til slutten av 1800-tallet, da grunnlaget for arbeidervernlovgivningen ble lagt gjennom Lov om tilsyn med arbeid i fabrikker.
Definisjoner: Hvem er arbeidsgiver og arbeidstaker?
Ifølge AML er en arbeidstaker «enhver som utfører arbeid i annens tjeneste».
Arbeidsgiver er den som har ansatt noen for å utføre arbeid. Loven gjelder også for den som leder arbeidsplassen.
Som leder har du hovedansvaret for at loven følges, men arbeidstakere har også en medvirkningsplikt. Det er viktig at du som leder har full kontroll på at både loven og bedriftens rutiner følges, uten at du trenger å bli minnet på det av andre.
Arbeidsgivers plikter
Arbeidsgiver skal blant annet:
- Sørge for at arbeidsplasser oppfyller lovens krav
- Kartlegge og vurdere arbeidsmiljøet jevnlig
- Organisere arbeidet i forhold til ansattes alder, erfaring og evner
- Sikre nødvendig opplæring og instruksjon for arbeidstakerne
Dette kan virke mye, men med riktig innstilling og vilje til å lære, blir det enklere. Det viktigste er å være bevisst på kravene som stilles til deg som leder.
Bare det at du er villig til å kjenne til AML viser at du er en leder som vil det beste for dine arbeidstakere. Det er nok av de som helst bare vil «skyve» dette over på andre.
AML gir arbeidsgiver hovedansvaret for at krav gitt i denne loven blir etterfulgt. Likeså har arbeidstaker en helt klar medvirkningsplikt til at dette skjer.
Likevel mener jeg at du som leder alltid skal ØNSKE å være den som har kontroll på at AML og på at bedriftens egne rutiner og rammer blir etterfulgt – uten å måtte få påminnelser om dette fra teammedlemmer/arbeidstakere eller av andre.
I boken «Hjelp, jeg har blitt sjef!» har Karine snakket en god del om hva det vil si, samt viktigheten av, å ha et godt arbeidsmiljø. Både medvirkningsplikten og det ansvaret som er lagt til arbeidsgiver blir berørt – på en forenklet og "lettsnakket" måte.
Når jeg startet å jobbe for Einang Safety, for nå snart 2 år siden, må jeg ærlig innrømme at jeg ikke visste hva som var bak-frem på arbeidsmiljøloven – og dette kommer fra ei som har jobbet på mange ulike arbeidsplasser siden jeg var 14 år.
Det er skremmende mange i arbeidslivet som har null snøring på hva Arbeidsmiljøloven er. For ikke å snakke om hvordan det å ha kunnskap rundt denne loven kan totalt endre opplevelsen av å være både arbeidstaker og arbeidsgiver!
Det som er så utrolig, er at det kun tok meg et par dager å sette meg inn i denne loven! Alt jeg trengte å vite står enkelt forklart i boken, «Hjelp, jeg har blitt sjef!».
Jeg tror at grunnen til at så få har satt seg inn i AML, er tanken om at det er et så stort ork. Man føler at det er så mye å bite over at man ikke vet hvor man skal begynne. Nettopp derfor er denne boka så god å ha; den gir svar på alle spørsmål (til og med de spørsmålene du ikke visste at du burde stille) rundt AML på en veldig «spiselig» måte.
Bruk ressursene som finnes
Arbeidstilsynets nettsider er en god ressurs. Der finner du alt fra standard arbeidskontrakter til informasjon om arbeidsmiljø. Jo mer du vet, jo bedre vil du kunne utføre jobben din som leder.
Jo mer du vet, og jo mer kunnskap du tar i bruk, jo mer kan du senke skuldrene. Som leder er det nettopp dét som trengs mer enn noe annet!
Håper du fant nytte i artikkelen,
Kristine
Kristine hjelper deg og din virksomhet med å bygge sterke team og utvikle ledere som er trygge i rollen sin, slik at dere sammen kan øke samholdet og produktiviteten. Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Ved siden av jobben i Einang Safety, tar hun nå studier ved London Business School. Hun har tidligere studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York. |