La meg lære deg å coache deg selv

May 04, 2023

Vet du hvordan du skal coache deg selv, er det mye lettere å lede andre i riktig retning. Kan man ikke lede seg selv først, kan man heller ikke lede andre.

 

Før vi setter i gang med stegene du må gjennomgå, kan du sette deg selv inn i en fokusert og rolig tilstand (les mer om å endre tilstand i denne artikkelen), hvor du er i stand til å drømme deg litt bort…

Uten å tenke for dypt over det, men godt nok til å kunne svare på et par spørsmål: Se for deg drømme-scenarioet ditt (der du er når målet er nådd…) 

  • På en skala fra 1-10, hvor langt unna føler du deg denne realiteten i dag?
  • Hvorfor er dette så viktig for deg?
  • Føler du deg klar nok – mentalt, emosjonelt og fysisk – til å starte med denne prosessen allerede i dag?
  • Hvilke ressurser har du allerede, som kan hjelpe deg å komme dit? 

Nå har du fått et innblikk i hvor du er i dag, i forhold til hvor du ønsker å være. Dette burde gi deg et innblikk i hva du trenger for å komme i gang…

La meg hjelpe deg!

 

Finn frem penn og papir – eller en bok du ønsker å bruke spesielt til selvcoaching.

  1. Skriv opp målet ditt så detaljert som du bare klarer. Her er det lov å drømme stort! Dette er visjonen din. Skriv deretter ned det aller viktigste fra denne visjonen. Nå er det viktig å skrive så konkret som mulig. Klarer du å korte det ned til så lite som én setning, er ingenting bedre.
  2. Tenk over når du ønsker at dette målet skal være nådd. Men husk! Det store målet (det som kalles hovedmålet) må deles opp i mindre delmål…

    La meg gi deg et eksempel:

    Et hovedmål kan være å lære deg å snakke foran store forsamlinger. 
    Et delmål – et mål på veien for å nå hovedmålet – kan være å snakke i mindre forsamlinger flere ganger, slik at du blir trygg på dette. Det er viktig at du skriver ned når du ønsker at hovedmålet skal være nådd, slik at du kan planlegge delmålene basert på "deadlinen" for hovedmålet.
  3. Sett hovedmålet ditt inn i SMART-modellen, for å teste hvor realistisk det er at du går i gang med dette nå.

      
    Jeg elsker å lage «SMARTE mål». Det gjør hele prosessen så mye mer overkommelig. Passer ikke målet ditt inn i SMART-modellen kan du justere det til å passe, eller kanskje du får øyene opp og innser at dette målet ikke var så realistisk likevel. Da er det bare å ta på et par nye briller og begynne på nytt.
  4. Skriv opp, så detaljert som mulig, hva det vil bety for deg å nå målet ditt. Skriv deretter opp hva det vil bety for andre. Hvordan vil dette direkte påvirke de rundt deg på en positiv måte. Ofte kan vi kjenne på enda mer motivasjon når vi finner ut hvor mye dette betyr for andre.
  5. Skriv ned hva du kan tape, dersom målet ikke blir nådd. Hva vil du gå glipp av? Hva vil de rundt deg gå glipp av? Hva vil du angre på i ettertid?
  6. Hva og hvem kan stå i veien for at du skal nå målet ditt? (Problemer i markedet, økonomi, liten tid, mangel på kunnskap, noen du vet kommer til å gjøre det vanskelig for deg, o.l.)
  7. Lag en liste over alle de ressursene som kan hjelpe deg mot målet. Det kan være alt fra kunnskap du tok til deg på skolen, noe en kollega har lært deg, et fysisk redskap du har, egenskaper du har tilegnet deg på jobb, familiemedlemmer som er villig til å gi deg en hjelpende hånd…
  8. Vet du om noen som allerede har oppnådd det du ønsker å oppnå? Hva gjorde de for å komme dit? Hvilke steg måtte de ta? Hva måtte de gi opp? Hvilke ressurser brukte de? Hvor lang tid tok det? Hva gjorde de bra? Hva kunne de gjort annerledes?

    Om du er så heldig å kjenne noen i denne situasjonen, kan du jo kontakte de og høre om de er interessert i å dele av sin kunnskap. Det er mange som hadde tatt det som et stort kompliment å bli spurt! 

    Da jeg utdannet med til coach, var jeg så heldig å få intervjue en av mine største forbilder innen coaching, og jeg fikk basere «modelleringsoppgaven» min på han. Det er utrolig hvor mye du kan lære av noen som allerede har gjort det du vil gjøre.


    Du må allerede nå tenke og handle som om du har nådd målet… Spør deg selv, hver eneste dag, «Hva ville en som allerede er der jeg ønsker å være ha gjort i denne situasjonen?»
  9. Lag en liste over ALT som må gjøres (delmål) for å fullføre hovedmålet. Skriv når og hvordan dette skal gjøres, samt når hver ting skal ferdigstilles.

    Hva kan du gjøre allerede i dag for å komme igang?

 

 Bruker du denne metoden på deg selv noen ganger, kan du med trygghet guide teamet ditt gjennom samme metode, slik at de kan bli mer selvstendige. Det er en kjempefin måte for dem å kjenne på mestringsfølelse!

 

Masse lykke til,
Kristine

  

 

 

 

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har også studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York.

Kristine har tidligere skrevet for Ålreit.no og thoughtcatalog.comog nå som ansatt i Einang Safety vil hun hver torsdag komme med en ny artikkel for dere her. Vi håper at du finner god nytte i innholdet.