Stillhet rundt middagsbordet eller en livsviktig samtale?
Jan 09, 2025Hvordan er det rundt middagsbordet hjemme hos deg? Er det helt stille, og føles det som om du må trekke ordene ut av barna eller partneren din?
I så fall har jeg et spørsmål som ikke bare kan sette i gang praten, men som kan redde liv.
Neste gang dere samles rundt middagsbordet, still dette spørsmålet: Hvor skal vi ha møtested hvis det begynner å brenne hos oss?
Ja, du leste riktig. Dette enkle spørsmålet kan utgjøre en stor forskjell for sikkerheten til familien din. Og om noen rynker på nesen eller lurer på hvorfor du tar opp noe så alvorlig midt under middagen, har du et klart svar: «Jo, fordi det kan redde liv! Vi trenger et fast møtested for å vite at alle har kommet trygt ut».
Det er avgjørende å ha et møtested!
Et felles møtested utenfor boligen er ikke bare praktisk; det er essensielt. Hvis det begynner å brenne der hjemme, er det avgjørende at hele familien vet hvor de skal møtes. Møtestedet gir dere trygghet og oversikt, slik at dere raskt kan bekrefte om alle er ute og i sikkerhet.
Å ha et fast møtested vil hjelpe brannvesenet når de skal begynne sin jobb, og det hjelper oss som familie.
Uten et avtalt møtested kan kaoset råde. Én springer kanskje til naboen, en annen til postkassen, mens en tredje kanskje blir stående ved inngangsdøren. Eller enda verre: Noen kan finne på å gå inn i huset igjen for å lete etter resten av familien. Et møtested eliminerer denne forvirringen.
Gjør den livsviktige samtalen om til en aldri så liten konkurranse
For å få samtalen i gang, kan du presentere den som en konkurranse: «Den som kommer med det beste forslaget til møtested, vinner en premie!» Barna vil mest sannsynlig engasjere seg med en gang, og kanskje vil det dukke opp kreative og overraskende forslag. Hva med ved postkassen? Eller under det store treet i hagen?
Kanskje en bestemt lyktestolpe eller naboens innkjørsel?
Det viktigste er at stedet er lett tilgjengelig, trygt og ikke minst kjent for alle.
Lag en plan og øv
Det er ikke nok å bli enige om et møtested. For at planen skal fungere i praksis, må den øves på. Den må snakkes om med jevne mellomrom.
For å si det enkelt og greit: Hvis jeg bare hører om noe én eneste gang, så går det veldig fort inn det ene øret – og like raskt ut igjen gjennom det andre øret. Så jeg trenger repetisjon. Og jeg er nok langt i fra alene?
Og du? Sett av tid til å gjennomføre en brannøvelse hjemme. Lek en lek hvor brannalarmen går, og alle må komme seg ut til møtestedet. Dette kan først virke litt unødvendig eller til og med komisk, men det er bedre å øve nå enn å være uforberedt den dagen det virkelig gjelder. Jeg mener ikke at vi skal leke Supermann, Spidermann og resten av gjengen – og rappelere oss ut fra loftsvinduet. Sunn fornuft kommer like godt med under en brannøvelse, som den gjør ellers i livet.
Under brannøvelsen kan dere samtidig snakke om hvordan man skal opptre i en brannsituasjon. Husk viktige punkter som:
-
Hold deg lavt nede (ved gulvet) for å unngå røyken.
-
Ikke bruk tid på å redde eiendeler – menneskeliv kommer alltid først.
-
Lukk dører etter deg for å forsinke brannens spredning.
Gjør brannøvelsene til en årlig tradisjon, for eksempel i starten av januar, når vintermånedene byr på ekstra stor risiko for boligbranner. Eller under brannvernuka i begynnelsen av høsten, når fokuset på brannsikkerhet står høyt både på skole og i barnehage.
Enkle tiltak for å øke sikkerheten hjemme
Samtalen om møtested ved brann kan også være en anledning til å diskutere og sjekke andre viktige tiltak for å beskytte hjemmet. Her er noen punkter dere kan gå gjennom som familie:
-
Røykvarslere: Sjekk at alle røykvarslere fungerer som de skal, og test dem jevnlig.
-
Slokkeutstyr: Har dere brannslukningsapparat eller husbrannslange tilgjengelig? Vet alle hvordan de brukes? Og ikke minst hvor de er?
-
Rømningsveier: Er dører, vinduer, trappeganger og andre rømningsveier fri for hindringer, slik at det er enkelt å komme seg ut?
-
Elektrisk utstyr: Snakk om dette med lading av mobiler og nettbrett på nattestid. Og som en liten huskelapp til de voksne i hjemmet også: Bli enige om at bruk av vaskemaskin, tørketrommel og oppvaskmaskin ikke er liv laga på nattestid.
Gjør det personlig
Det å snakke om hva hver og en i familien kan gjøre for å redusere sannsynligheten for en brann gjør oss mer bevisste. For de av dere som har små barn, så kjenner dere nok til Bjørnis. På hjemmesiden til Bjørnis, er det en egen lenke til dere som er foreldre. Der finner dere alt fra brannplan og rømningsplan til bursdagsinvitasjoner som kan lastes ned. Og der finner dere "Oppdrag: Brannøvelse hjemme!" Den siden anbefales virkelig et besøk!
For dere som har litt eldre barn (og ungdommer) i hus, kan det være et tips å se filmen fra "Ikke gjør dette hjemme" – og de som prøver å slokke brannen i fettgryten på komfyren med vann. Jaja, den filmen er like relevant for oss voksne, bare så dét er sagt.
Når det kjennes unødvendig å fokusere sånn på brann
Det kan kjennes unødvendig å tenke på brann, spesielt hvis du aldri har opplevd en selv. Men nettopp derfor er det så viktig å være forberedt. Et lite spørsmål rundt middagsbordet – «Hvor skal vi ha møtested hvis det brenner?» – kan være starten på en samtale som kan redde liv.
Neste gang du samler familien til middag, bruk anledningen til å ta opp dette temaet. Det kan føre til en engasjerende diskusjon og samtidig gi alle i familien en følelse av trygghet. Og hvem vet, kanskje blir dette den viktigste samtalen dere noen gang har hatt rundt middagsbordet.
Vi skal ha barnebarnet på middagsbesøk i morgen. Kjøttdeig og spagetti står på plakaten. Jeg vet hva vi skal snakke om!