«Vi som jobber på kontor trenger vel ikke å ha brannøvelse?»

brannvern øvelse Apr 19, 2018
brannøvelse på jobb

«Herlighet, hva kan skje hos oss? Her er det vel ikke noe særlig som kan brenne..»

 

«Nei, det har vi ikke tid til! Vi vet hva vi skal gjøre hvis brannalarmen går, da går vi jo bare ut. Vi er jo voksne folk!»

 

«Alvorlig talt. Vi kan jo veien ut, vi går jo inn og ut hver eneste dag...»

 

«Nei, brannøvelse trenger jeg ikke å være med på. Nå har jeg jobbet her i 18 år, og kjenner dessverre dette bygget bedre enn min egen bukselomme!»

 

 

Når vi er oppover ørene opptatt med hastesaker og det som verre er, så er det fort å utsette det å gjøre oss FORBEREDT.

Det er også fort gjort å tenke som beskrevet i starten av innlegget; at vi kjenner kontorene våre så godt, at hos oss kommer vi oss så raskt ut dersom noe skjer, eller at hos oss skjer ikke noe slikt så lenge vi er på jobb...

 

Men jo! En brann kan skje like mye hvis du jobber på et lekkert regnskapskontor en plass på Østlandet, som hvis du jobber i en industribedrift så langt sør som en kan komme her i landet.

En brann kan skje like mye om du jobber på et advokatkontor i Tromsø, som at du jobber på et økonomikontor i en Hardanger-kommune, eller ved en barneskole på Sotra. Slik er det bare, det er ikke noe vi trenger å diskutere.

 

Vi trenger heller ikke å diskutere at det er manglende kunnskap og manglende fokus som ofte er hovedårsaken til at vi ikke øver på hva vi skal gjøre dersom det oppstår en brann hos oss. 

 

En del av den manglende kunnskapen er at vi ikke vet at det er et KRAV til alle virksomheter å gjennomføre øvelser og opplæring. Dette kravet gjelder like mye for deg som jobber i det tidligere nevnte advokatfirmaet i Tromsø eller på det lekre regnskapskontoret på østlandet.

Det gjelder like mye om vi ALDRI har opplevd brann, eller om vi aldri har opplevd tilløp til brann på vår arbeidsplass. 

...Og det gjelder like mye om jeg har arbeidet på dette regnskapskontoret i 18 trøtte år. Slik er det bare. Det er ikke noe å diskutere.

 

 

Et stalltips er å gjøre noe sosialt ut av øvelsen. Ikke bare slå ut brannalarmen (dersom dere har brannalarmanlegg). Ikke bare gå rundt å se hvor dere har brannslanger eller håndslukkeapparat, mens dere drar beina etter dere...

Når vi først «må» øve på hva vi skal gjøre hvis det oppstår brann, så kan vi nå jammen øve på en gøy måte!

 

Tips til å øve på en såkalt «gøy» måte:

Lag en brannquiz, der dere setter opp noen spørsmål som de ansatte skal gå sammen i små grupper og svare på. Det kan være spørsmål som:

  • «Hvor henger våre brannslanger?»
  • «Hvor er møteplassen vår hvis det oppstår brann?»
  • «Hvem har ansvaret for å telle opp at alle er kommet ut?»
  • «Hvem har ansvar for kunden som var på toalettet når brannalarmen slo seg ut?»
  • osv. osv. osv... 

Her er det bare fantasien som setter grenser!!! Og husk å ha en liten premie til gruppen som blir trukket ut som vinner!!!

Og du? Det å ha fokus på brannsikkerheten bidrar til et bedre omdømme hos kundene deres også... VINN VINN!!!

 

 

I veiledningsteksten til "Forskrift om brannforebygging" står det følgende om øvelser og opplæring:

 

«Det skal gjennomføres brannøvelser og opplæring av alle ansatte. Omfang, innhold og antall brannøvelser vil variere og må tilpasses i forhold til kompleksitet, oversiktlighet osv. Et eksempel kan være sykehus som må gjennomføre både teoretiske og praktiske øvelser og opplæring for sine ansatte. I praksis vil de måtte gjennomføre mange forskjellige øvelser og opplæringsmoduler, da de ansatte har mange ulike roller i en brannsituasjon.»

 

 

Selve forskriftsteksten finner du her: 

Forskrift om brannforebygging § 12 

 

 

Har du hørt om Brannvernuka? På deres nettside kan du også få tips til brannøvelse:

Enda et tips

 

Hva med å planlegge brannøvelse neste uke??? Bite i det sure eple (eller sitronen som han på bildet) – og ta første steg mot en FORBEREDT virksomhet?

 

 

 

Og nei... Det er ikke så fælt som det ser ut som!

Lykke til!!!