Vil du bli en god leder? Prøv dette!

Oct 03, 2024

Hvis du vet hvordan du skal coache deg selv, er det mye lettere å lede andre i riktig retning. Kan man ikke lede seg selv først, kan man heller ikke lede andre.

Begynn med å sette deg selv i en rolig og fokusert tilstand. Få hjelp til endring av tilstand i DETTE innlegget.

For å endre tilstand, må du bevisst velge hva du tenker på og hvordan du reagerer på ting som skjer – så godt det lar seg gjøre. Still deg selv viktige spørsmål, som hva du må tro på, hva du verdsetter, og hvordan du kan "bære" deg selv i situasjonen. Endre kroppsspråket ditt – rett deg opp, pust dypt, og slapp av i musklene. Ved å justere både tanker og kroppsspråk, kan du påvirke følelsene dine og dermed komme i en mer positiv og konstruktiv tilstand.

Se for deg ditt drømmescenario – der du har oppnådd det du ønsker...

 

📍På en skala fra 1 til 10, hvor nærme føler du at du er i dag?

📍Hva skal til for å komme deg opp på en 10-er?

📍Hvorfor er det så viktig for deg å nå dette målet?

📍Hva trenger du for å starte?

 

Nå har du et bilde av hvor du står, og hvor du vil være. Neste steg er å gå i retning målet! 

 

 

Finn frem penn og papir, og skriv ned målet ditt. Ikke vær redd for å drømme stort, men pass på å være så konkret og detaljert som mulig. Formulér målet i én setning, hvis du kan. Deretter, del opp hovedmålet i mindre delmål. Et stort mål kan virke uoppnåelig, men små, realistiske steg gjør veien dit overkommelig. Sett også en tidsfrist for når både hovedmålet og delmålene skal være nådd.

 

Jeg elsker å lage «SMARTE mål». Det gjør hele prosessen så mye mer overkommelig. Hvis målet ditt ikke passer inn i SMART-modellen, kan du justere det til å passe, eller kanskje du får øyene opp og innser at dette målet ikke var så realistisk likevel. Da er det bare å ta på et par nye briller og begynne på nytt.

 

 

Skriv deretter ned hva det vil bety for deg å nå målet. Hvordan vil det påvirke de rundt deg? Mange opplever ekstra motivasjon når de ser hvordan målet kan påvirke andre positivt. Tenk også over hva du kan tape om du ikke når målet – hva vil du og de rundt deg gå glipp av?

Hva står i veien for deg? Er det tid, ressurser, eller kanskje noen som motarbeider deg? Noter ned utfordringene, og lag en liste over hvilke ressurser du allerede har som kan hjelpe deg videre. Kanskje du har kunnskap fra skolen, erfaringer fra jobben, eller støtte fra venner og familie.

 

Vet du om noen som har oppnådd det du ønsker? Lær av dem! Kontakt dem, og spør om de vil dele sine erfaringer. Mange vil se det som et stort kompliment å bli spurt om råd! 

 

Da jeg utdannet meg til coach, var jeg så heldig å få intervjue en av mine største forbilder innen coaching, og jeg fikk basere «modelleringsoppgaven» min på han og hans reise. Det er utrolig hvor mye du kan lære av noen som allerede har gjort det du vil gjøre. 

For å virkelig lykkes, må du begynne å tenke og handle som om du allerede har nådd målet. Spør deg selv hver dag: "Hva ville noen som har oppnådd dette gjort i min situasjon?" Lag en liste over alt som må gjøres – og del opp i delmål. Sett tidspunkter for når og hvordan hvert delmål skal gjennomføres.

 

 

Start allerede i dag! Når du har brukt denne metoden på deg selv, kan du med trygghet lede andre gjennom samme prosess og hjelpe dem å oppleve mestring.

 

Lykke til,

Kristine

 

           

Kristine hjelper deg og din virksomhet med å bygge sterke team og utvikle ledere som er trygge i rollen sin, slik at dere sammen kan øke samholdet og produktiviteten. Ønsker du og din arbeidsplass hjelp av Kristine, så finner du kontaktopplysningene hennes her.

Kristine er utdannet NLP Practitioner, NLP Master Practitioner og Integrativ Coach fra Ålreit Institutt i Haugesund, med spesialisering innen business, team og ledelse. Hun har studert entreprenørskap, markedsføring og Business English i New York og ved London Business School.